Kurumsal İnovasyon Varlıkları — Ekosistem Stratejik Ortaklıkları

Workinlot
4 min readJul 13, 2022

Yukarıdaki şablon, şirketlerin inovasyon hedeflerini ve bu hedeflere yönelik stratejilerini anlamamız için basitleştirilmiş bir araç.

Şirketlerin kritik inovasyon varlıkları:

  • Kurumsal risk sermayesi (CVC)
  • Teknoloji girişimleriyle işbirlikleri
  • Kurum içi girişimcilik / Venture building
  • Ekosistem stratejik ortaklıkları
  • İşbirliğine Dayalı Ar-Ge.

Daha önce venture building ve kurum içi girişimcilik örnek uygulamalarını incelemiştik.(Kurumsal Inovasyon Varlıkları — Kurum içi girişimcilik- Chemovater) Bu yazıda kurumsal ekosistem stratejisi ve ortaklıklarından bahsedeceğiz.

Kurumsal Ekosistem Ortaklıkları : Yeni ürün, servis ve iş modellerini dış inovasyon paydaşları ile ortak inovasyon süreçleri yürüterek edinme stratejisi.

Şirketler Neden Ekosistem Stratejik Ortaklıkları Kuruyor?

Stratejik ortaklıklar, müşteri odaklı inovasyon ve Ar-Ge stratejisinin bir parçasıdır. Sadece içe dönük Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleriyle yeni ürünler/hizmetler geliştirmek oldukça riskli. Sektörde global bir lider olsanız bile…

Stratejik ortaklıklar, yüksek riskli içe kapalı inovasyon süreçleri yanında, daha çevik ve verimli bir seçenek sunuyor. Şirket kültürünün, dışarıyla çalışabilen ( girişimci) kültüre evrilmesini destekler. Bir başka önemli faydası da, bugün öngörülemeyen problem ve fırsatları zamanında değerlendirebilecek yeni kaslar kazanamak anlamına gelir. VUCA dünyasının artan inovasyon gereksinimine şirketin stratejik ortaklıklarını, geniş bir yetenek havuzu olarak kullanabilmesi anlamına geliyor.

Ekosistem ortaklığı sunacak yetenek havuzunu, gösterdiği karakteristik özelliklere göre iki ana kümeye ayıralım.

Ekosistem stratejik ortaklık paydaşları:

Değer zincirindeki diğer şirketlerle (müşteriler, tedarikçiler, ortak yaratıcılar, gelecek pazarlardaki ortaklıklar)

Startup’lar, Ar-Ge firmaları, teknoparklar, araştırma merkezleri, akademi, kurumsal hızlandırıcılarıyla (Teknik çözüm küratörleri)

İki farklı paydaş kümesi olsa da, süreç ve atılacak adımları paydaşları ortaklaştırır.

Ortak inovasyon süreci ana adımları:

A- Müşterinizin problemini tanımlayın (fikir)

B- Sorunu çözmek için dış paydaşlarla MVP’ler oluşturun (prototip)

C- Müşterinizle problem çözümü uygunluğu değerlendirmesi (test)

D- Test başarısız olursa, problem-çözüm uyumu bulunursa döngüye geri dönün, birlikte ölçeklendirin

Ekosistem Stratejik Ortaklıkları Nasıl Çalışır?

Tasarım Odaklı Süreç — Kaynak

Ekosistem stratejik ortaklıkları, sorun sahibini yeni ürün/hizmet döngüsünün merkezine koyar. Çevik yöntem, müşteri sorununu çözmek için çoklu iterasyon fırsatı yaratır.

Her startup etkileşimi, kurumsal zeka için önemli bilgi/veri(ler) akışı yaratır. Iterasyon sayısı arttıkça, veri akışı da artar.

Müşteriyle ortak ve şeffaf bir inovasyon döngüsü, her iterasyonda tüm paydaşlar için bir istihbarat kazancı sağlar. Klasik Ar-Ge’de üretilen çözümün müşterinin önüne çıkması yıllar alabilir. Müşteri sonucu beğenmediğinde yeni bir iterasyon için ne zaman ne de bütçe kalır.

Şirketlerin inovasyon odağında ekosistem ortaklıkları yapması yazıldığı gibi kolay değil. Bir katalizör veya kurumsal kültürden daha da esnek bir paydaşa ihtiyaç var. Yani, startup’lar, Ar-Ge firmaları, teknoparklar, araştırma merkezleri, akademi ve kurumsal hızlandırıcılar.

Katalizör sadece süreci hızlandırmaz. Yeni IP, patentlerin veya iş modellerinin ortaya çıkmasındaki süreçte riskin azaltılması için bir paydaş olur. Şirketlerin geleneksel hizmet veya ürünlerini, yenilikçi bir Startup’ın değer önerisine gömebilmesini sağlar. ( Gürhan Çam -Gömülü bankacılık)

Özetle, şirket zaman, para, riskten ve itibardan tasarruf ederken; aynı zamanda kurumsal ekosistemine yeni ortaklar ve yeni yetenekler katar. Kurumsal etki/çözüm alanı, teknoloji üreticisi startup ve ArGe şirketleri ile genişler. Şüphesiz bu akıllı genişleme, şu an bilmediğimiz VUCA dünyasının sık sık sunacağı sorunlarının üstesinden gelmek için de faydalı olacaktır.

- Kurumsal İnovasyon Merkezlerinin Ekosistem Stratejisi Rolü

Türk tekstil, Makine, Demir-Çelik veya elektronik ihracatçılarının AB ülkeleriyle ticareti geliştirmek için karbon emisyonlarını azaltmaları gerekiyor.

Peki bu sektörlere çözümü kim getirecek?

Yıllarca süren içe dönük kurumsal Ar-Ge için biraz geç olabilir.

Workinlot, Plug and Play, Bluechem gibi kurumsal inovasyon merkezleri, farklı dikeylerdeki şirketler için kurumsal inovasyon hizmetleri sunar. Bu merkezler, farklı dikeylerdeki kurumsal müşteriler ve bu portföye cevap verecek çeşitli çözüm/teknoloji kümelerine erişimi sağlar. Erişim diyoruz, çünkü çözüm/teknoloji arzı büyük bir hızla değişim gösterir.

Dolayısıyla, bir inovasyon merkezinin hizmet akışı:

“Şirketin inovasyon ihtiyaçlarını tanımlamak, ilgili startup / Ar-Ge şirketi kümelerini araştırmak, kümeyi değerlendirip doğru startup ile birlikte ortak geliştirme süreçlerini yönetmek” gibi ana faaliyetlerin bir kısmı veya tamamını içerir.

BASF — Motherson — Circular Tree — Porsche

Porsche, BASF gibi devler ve 2018'de kurulan Circular Tree startupının, ortak geliştirdikleri karbon yakalama çözümü müthiş bir örnek. Kurumsal inovasyon merkezinin tespit ettiği ihtiyacın (mobilite içerisinde karbon yakalama), doğru paydaşların tespiti ve ortak inovasyon sürecinin yönetilmesi ile çözüme ulaşması tesadüfi değil.

Ekosistem Stratejik Ortaklıklarının kolay olduğunu söylemiyoruz. Aksine, bir kurumsal inovasyon varlığının en olgun seviyesidir.

Şirketinizin stratejik ortaklıkları uygulamaya geçirmesi için, kurumsal inovasyon kültürünün benimsenmiş olması gerekir. Bunun biraz zaman aldığını söyleyebiliriz. Bizim gibi kurumsal inovasyon merkezlerinin bir rolü de, dijital dönüşümden daha zor olan kültürel geçişi kolaylaştıracak hizmetler ve metodolojiler geliştirmek.

Atilla Erel & Baran Korkut Temmuz 2022

--

--

Workinlot

Workinlot corporate open innovation accelerator / Corporate ecosystem design www.workinlot.com