Kurumsal Inovasyon Varlıkları — Kurum içi girişimcilik- Chemovater

Workinlot
4 min readJun 27, 2022

Küresel şirketlerin kurum içi girişimcilik programlarınından, başarılı bir örnek olan BASF Chemovater kurgusunu inceleyelim. Diğer sektörlerdeki kurum içi girişimcilik çabaları için de anlamlı bir örnek olduğunu düşünüyoruz.

Kimya endüstrisi, yüksek uzmanlık ve sermaye bariyerleriyle korunan bir pazar. Sektörde küresel liderler BASF, Dow Dupont ve Sabic, rekabete karşı doğal bir koruma altında. Bu dinamikler kimya şirketlerinin içe kapalı ve korumacı bir stratejiyle çalışmalarını gerektirdi. Hepimizin kullandığı birçok yenilikçi kimyasal bileşim, korumacı diye adlandırabileceğimiz bu inovasyon döngüsünün başarılı çıktıları. Kıyafet, bilgisayar, araba, ev, buzdolabının içindekiler ve dışındakiler, sekötürün kapalı inovasyonla hayatımıza kattıklarından.

Hayata bu kadar direkt etkisi olan sektörün son 10 senede dış kaynaklarla çalışmayı önceliklendiren bir akışa kavuşması dikkat çekici.

Yukarıda gördüğünüz şemada, BASF’nin takip edebildiğimiz inovasyon aktivitelerini ve ilişkilerini listeledik.

Şirketin her inovasyon varlığı birbiri ile bağlantılı. Paydaşlı ArGe, Kurum içi girişimcilik, patent ve yeni buluşlar için tasarlanmış kurumsal açık inovasyon platformu, kurumsal risk sermayesi. Tasarımın amacı, dışarıdaki çözümler/teknoloji üreticileri ile çalışmanın verimini kullanabilmek. Neredeyse tüm kurumsal inovasyon stratejisi paydaşlarını tanımlamak, tanımak ve beraber değer yaratabilmek için tasarlanmış.

Kapalı inovasyonla başarıyı elde etmiş bir şirket, yönünü neden dışarıdaki çözümlerle etkileşime çevirir?

İlk sebep, yeni bileşimler / yeni malzemeleri keşfetmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Gezegenin kaynakları sınırlı olmasıyla orantılı, keşfedilen yeni kimyasal bileşimler azalıyor.

Kimya devleri milyarlarca $ ArGe harcamaları ile daha da az yeni bileşen keşfetmektense, keşfedilen bileşimlerin daha akıllı uygulama alanları bulabileceği “paydaş stratejisine” yöneliyorlar. (Paydaş iş Tasarımı) Bu değişim aynı zamanda, müşteri odaklı inovasyon ve Arge stratejisini uygulamak için de doğru zemini hazırlıyor. Finansal fizibilite, regülasyon değişimleri, teknoloji bariyerinin inmesi, çalışan memnuniyeti ve yeni iş modellerini keşfetmek diğer başlıca sebepler.

Bu yazıda BASF inovasyon varlıklarından, kurum içi girişimcilik hızlandırması, Chemovater’ı inceleyeceğiz.

  • Chemovater

Chemovater’ın diğer kurum içi girişimcilik tasarımlarından en büyük farkı, startup kurucularını ve bazen de ekiplerini, ek kaynak olarak konumlandırmaları.

Girişimcilik deneyimi, sadece kavramsal girişimcilik eğitimleriyle telafi edilecek bir olgu değil. İş modeli kanvası eğitimleri bunun için çok iyi bir örnek. Kanvası gerçekten kullanabilecek seviyeye gelmek, yaklaşık 1000 saatlik bir kullanım deneyimi gerektiriyor. Deneyimin kurum içerisinde kazanılması oldukça maliyetli ve bir o kadar da zaman gerektiriyor.

BASF bu gerçekleri kabul ederek, riski daha düşük ve diğer kurum içi girişimcilik tasarımlarından çok daha çevik bir kurgu sunuyor. Sadece şirket çalışanlarının başvurabildiği Chemovater ekosistemdeki deneyimli girişimcileri paydaş haline getirerek, sağlıyor.

Bknz. Kurumsal İş Modeli İnovasyonu ve Startupların rolü

Startup deneyimi ve kurumun sektörel uzmanlığının birleşmesi ile üretilen girişimler (venture building), ya dışarıdaki firmalarla çalışmak için (spin-off) ya da kuruma özel problemleri adreslemek için (spin-in) iki farklı yol takip ediyor.

Dışarıdaki firmalarla çalışmanın kazanımları, Chemical leasing iş modeli, spin-off ve gömülü ürün / servis stratejisine bir sonraki yazımızda daha derinlemesine ineriz. Spin-in yani kendi kurumsal ihtiyaçlarımızı adresleyecek çözümleri inşa etmek, kimya sektörü gibi oldukça uzmanlık gerektiren bir sektörde kuruma büyük bir rekabet avantajı sağlıyor.

Kurumsal ArGe geçmişini dijital veri havuzuna çevirip bu havuzdan taşı-bırak yolu ile yeni deneyler yapabilmeyi sağlayan makine öğrenmesi girişim, müşteri sesi yorumlama pazarlama çözümü, müşterinin talep ettiği yedek parçaların 3B baskısını yapan girişim, tedarik zincirinde kırılan-bozulan ürünlerin anlık tespit ve tedarikçiye iletimini sağlayan çözüm. Chemovater’dan çıkan birkaç başarılı ve kullanımda olan spin-in.

Chemovater‘ın başarılı özellikleri sadece startuplarla çalışmakla sınırlı değil. Şirket çalışanlarının Chemovater’a her zaman başvurabilme şansı var. Kurum içi girişimcilik eğitimlerini veya döngüsünü beklemesine gerek yok. Değerli bir projen veya fikrin mi var ? Chemovater’a başvuru zamanı.

Bir başka değerli farklılık; eğer Chemovater’a kabul aldıysan, eski kurumsal işin seni biraz bekleyebilir. Kurum içi girişimcilerden hem kendi işlerini yapmalarını, hem de kurum içi girişimlerine odaklanmalarını beklemek mantıksız. Chemovater, bir hızlandırma programının zaman kısıtını çok akıllıca kullanıyor : “ X haftanız var, bu sürede girişiminizi yatırım alabilecek seviyeye getirmeniz gerekiyor. Bu kısıtlı sürede modern bir startup ofisi, ekipleri ve prototipleme imkanları emrinizde.” Çalışan memnuniyetini arttıran daha iyi bir sorumluluk delegasyonu olamazdı.

Kurum içerisinden girişim / girişimci çıkarmak çok zor. Kurumun uzmanlığı ile startupın yeni iş modeli veya teknolojisini birleştirmek de oldukça zor. Kurumun, çalışanına gerçekten bir girişimci gibi finansal ve süreçsel destek vermesi çok değerli ama tamamen yeterli değil. Paydaşlı ArGe yapısı, kurumsal açık inovasyon platform yapısı, stratejik kurumsal partnerlikler ve kurumsal risk sermayesi, Chemovater ve girişimleri için gelişebilecekleri doğru alternatifleri yaratıyor.

Workinlot’da benzer kurum girişim etkileşimlerini uzun süredir tasarlıyoruz ve yönetiyoruz.. Kurum ve girişim kelimelerinin neden tezat olduklarını bu deneyimden dolayı çok iyi biliyoruz. Bundan dolayı eğer kurum içi girişimciliğin kurum içi yetenekler kadar girişimleri de içerdğinde etkili olabileceğini biliyoruz. (Hizmet olarak Yerleşik Girişimci)

Bir sonraki yazımızda diğer kurumsal inovasyon varlıklarını değerlendirmeye devam edeceğiz.

Atilla Erel & Baran Korkut — Haziran 2022

--

--

Workinlot

Workinlot corporate open innovation accelerator / Corporate ecosystem design www.workinlot.com