Indie Games — İşim, oyunum…

Workinlot
5 min readDec 14, 2020

Workinlot Z kuşağı düşünce takımı üyesi Mustafa Çankaya ‘nın kaleminden

“Indie games” (Independent video games) / “ bağımsız oyun” ; bireysel veya küçük ekiplerin yarattıkları oyun dünyası. Bağımsızlıktan kasıt, finansal ve düşünsel olarak, büyük oyun üreticilerinin kıstasları dışında hareket edebilmek. İndie games kavramının parlayışı, 2000'lerin başlarında bireysel üreticilerin kullanabileceği dijital dağıtım kanal ve platformlarının ortaya çıkmasına dayanıyor. Küresel olarak milyonlarca oyun meraklısı, büyük stüdyolara ait olmayan bağımsız oyunların dünyasını keşfederken, yeni pazarların doğmasına da sebep oluyor. Milyonlarca bağımsız üreticinin elinden çıkan binlerce oyun içerisinde, keşfedilecek çok fazla gizli cevher. Bu dünyanın gelişimi ile ilgili bu kısa derlemede, gördüğümüz potansiyel sorunlara da öneriler getireceğiz.

Büyük oyun şirketlerinden finansal destek almadan üretilen oyunların dünyası, finansal getiri olarak baktığınızda birkaç milyar dolarlık bir pazardan söz edebiliriz. 100 milyar dolarlık oyun pazarında nispetenen ufak bir oran olsa da, bağımsız oyun tasarımcılarının sunduğu özgün senaryo ve oyunlar, pazara önemli davranışsal etkiler getirmeye aday. İndie gamer dünyasının büyümesindeki itici en büyük faktörlerinden biri de, Z jenerasyonun sektöre kazandırdığı yeni anlam. Kendini özgün şekilde ifade edebilme, dijital araçlarla, devlet ve kurumlar gibi yapılardan bağımsız, kendi gelirini yaratabilme. Milyonlarca oyun kullanıcısının, teknolojinin erişilebilirliği ile kendi senaryo, kurgu ve oyunların üretebildiği bir dünya düşünün. Bir indie game üreticisi senede “ortalama” 79,000 $ kazanıyor. Üretilen bağımsız oyunlar ortalama 21,000 farklı kullanıcı tarafından satın alınıyor. Tabii çok büyük başarılar elde edenler bu rakamların çok daha üstünde bir gelir elde ediyor.

İndie games şimdiden, mobil oyun sektöründe zirvenin hakimi. Aynı zamanda diğer dijital platformlar için de oyunlar üretilmeye devam ediliyor. Sektöre girerken, rakipler dev oyun şirketleri olsa bile, değer üretmek isteyen tasarımcılar, oyun motorlarından faydalanarak kendi yeteneklerini ortaya çıkarabiliyor. Teknolojinin erişim kolaylığı, bağımsız üreticiler için bu sektörü daha anlamlı kılıyor diyebiliriz. Pazarlama ve dağıtım için finansal desteğe ihtiyaç duyan bağımsız oyun tasarımcıları, fikirlerine yatırımcı veya çeşitli sitelerden kitle fonlama desteği alabiliyor. Dijital oyunun altın çağı, giderek daha fazla sermaye ve ilginin sektöre kaymasını ve fonlama alternatiflerini de artmasını hızlandırıyor.

Oyun motorlarının erişilebilir olması …

Güvendiğiniz oyun fikrini hayata geçirmek istiyorsanız size uygun oyun motorunu seçmekle başlayabilirsiniz. Oyun motorları, oyun geliştirmek için kullanacağınız görüntü işleme , animasyon , yapay zeka , fizik hesaplama gibi işlemleri, daha kolay yapmanızı sağlayan ara programlar. Hangi programı seçeceğiniz ve nasıl kendi oyununuzu yaratabileceğinizi öürenebileceğimiz çok fazla kaynak var. Ancak ne yazık ki bu kaynakların çoğu yabancı dilde. Buna birazdan daha detaylı değineceğiz.

Oyun geliştirmek için yazılım bilgisi şart mı ? Hayır şart değil ama bu konuda kendinizi geliştirmeniz çok farklı araçları kullanma ehliyeti anlamına gelecektir. Yazılım bilgisine gerek duymayacağınız oyun motorlarının olduğu gibi (GameMaker Studio, Godot vs ), daha kapsamlı ve detaylı işlemler yapabileceğiniz oyun motorları da mevcut (Unreal Engine, Unity, CryEngine vs). Oyununuzu ürettikten sonra, hedeflediğiniz platforma ücretli veya ücretsiz bir şekilde yükleyebilirsiniz.

Türkiye’de bağımsız oyun geliştiricilerinin azlığı …

Ağırlıklı olarak tüketici konumunda olduğumuz oyun sektöründe, üretmek isteyen insanların önlerindeki en büyük engellerden biri, oyun motorlarını kullanmak için gereken bilgi ve deneyimin düşük olması. Oyun motorlarının kullanımını öğrenmek isteyenler, çeşitli eğitim sitelerinden dersler alsa bile bu derslerin kalitesi yeterli olmayabiliyor. Son yıllarda üniversitelerimizde açılan Dijital Oyun Tasarım bölümleri umut verici. Ancak henüz oyun motorları ve oyun tasarım konuları hakkında Türkçe bilimsel çalışmalara ihtiyacımız var. Oyun geliştirme konusunda daha da büyük bir sorun, yine altyapısal. İnternet hız ve erişim eksiklikleri, Peak Games / Gram Games gibi başarılı exit örneklerinin daha sık çıkması önünde net bir engel. Oyun üretebilmemiz, dünyanın en prestijli turnuvalarına ev sahipliği yapabilmek ve profesyonel oyuncuları yetiştirebilmemiz için, internet altyapısına yatırım yapmak için geç bile kaldık. 5G ve diğer altyapı geliştirmeleri bağımsız oyuncular için fırsatları arttıracaktır.

Ne önerirdin …

Altyapısal eksikliklerin giderilmesi, yükselen değer ve teknoloji erişilebilirliğini yakalamamız anlamına da gelecek. Belki daha da önemlisi, oyun sektöründe de düştüğümüz sadece tüketen profilden ayrılarak, bu kadar değerli bir pazarda üretim tarafında da söz sahibi olmak.

Oyun sektöründe, ortak ve paylaşımlı üretimi motive eden yapılar, tüm dünyada revaçta. Küresel trend, oyun tasarım dükkanları ve oyun merkezlerini, tasarımcı ve fikir sahipleri ile bir araya getirmek üzerine. İndie gamerların birbiri ile etkileşime geçmesini sağlayan ve içerik üreten fiziksel ve dijital platformlar en çok artmasına ihtiyaç duyduğumuz yaklaşım. Türkiye’de de bu doğrultuda, aynı amaçta olan insanların bir araya gelmesi, başlangıç için daha gerçekçi bir hedef.

Sadece tüketim üzerine kurulu oyun etkinliklerinin yanında, deneyimleme ve tasarlama etkinlikleri de unutulmamalı. Ne kadar fazla oyun meraklısına, bu oyunları kendilerinin de evlerinden üretebileceğini anlatabilirsek, gizli bir cevheri su yüzüne çıkarmaya başlamış olacağız. Pazar, tüketicisinin aynı zamanda ürün ve içerik üreticisi olması ile gelişen özgün dinamiklere sahip. İnsanların mevcut oyun motorlarına ilgisi arttıkça doğru orantılı olarak, oyun motoru üreticileri, bir diğer eksik olan Türkçe Dil desteğini, er ya da geç uygulamak zorunda kalacaktır.

Gelecek …

Dünyada yüz milyar doları aşmış oyun ekonomisinde, bağımsız oyunların payı artmaya devam edecek. Türkiye’de ise dijital oyunlara harcanan para, yıllık 830 milyon dolar ve aktif 32 milyon oyuncu bulunmasına rağmen bağımsız oyun üreticisi neredeyse yok denecek kadar az. İnsanların dijital ve freelance ( bağımsız taşeron) üretim yapma iştahları gün geçtikçe artıyor. Oyun dünyası her zaman yeni fikirlere ihtiyaç duymaya devam edecek.

Çoğu zaman göz ardı ettiğimiz bir gerçek; insanlık sadece bugün değil, binlerce senedir oyun ve oyunlaştırma ile gelişiyor. Oyun doğamızın bir parçası. Bir lüks veya zaman geçirme yönteminden daha çok, beynimizin tam da anlamlandıramadığımız trafiğini düzenleyen bir gizem.

Bilimsel veriler ışığında, erken yaştan itibaren çocuklarımızın oyun oynayarak zihinlerinin geliştirebildiğini biliyoruz. Kullanım deneyimi ve zor işleri çözülebilir hale getirmek için oyunlaştırma metodolojisi en etkin yollardan biri. Yapay zeka, belki bir gün bizden daha iyi oyunlar üretebilir. Ne zaman olacağını kestirmek zor ama insanların özgün yaratıcılıklarına daha uzun süre daha ihtiyaç duyacağımız kesin. Oyun ve temelindeki oyunlaştırma kurgusunun, birçok farklı soruna cevap olacağını düşünüyoruz. Yapılması gereken eğitim ve diğer altyapı yatırımlarının, geri dönüşü sadece oyun sektöründe olmayacaktır.

İstihdam yaratılması artık sadece devlet ve özel şirketlerden beklenen bir olgu değil. Freelance ekonomisinin önemli bir parçası olarak, bağımsız oyun üreticileri de özgün çözümleri ile kendi istihdamlarını yaratabiliyor. İndie game, hepimizin kulak aşinası olduğu, çok gurur duyduğumuz genç nüfus için, bir kariyer seçeneği. Aynı zamanda ülke için de çok değerli yeni bir kaynak. Bireyin üretebilmesini destekleyecek yatırım ve altyapı destekleri, gelişmekte olan pazarda söz sahibi olmamızı hızlandıracaktır.

--

--

Workinlot

Workinlot corporate open innovation accelerator / Corporate ecosystem design www.workinlot.com