Demir Çelik Sektöründe İnovasyon Öncelikleri ve Girişim Etkileşimi

Workinlot
3 min readJun 8, 2020

--

İnovasyon Stratejileri

He ne kadar demir-çelik sektörünün algısı komoditileşen, insan emeği yoğun, operasyonel maliyeteri yüksek ve geleneksel bir sektör olsa de belki de tam bu nedenlerden ve tabi müşterisi olan sektörlerin gelen maliyet ve kalite talepleriyle inovasyona en çok ihtiyaç duyulan sektörlerden biri haline geldi. Bu nedenle de sektör gelirinin %6’sını ( World Steel in Figures, 2019) yatırım projeleri, ARGE ve süreç iyileştirmeye harcıyor. Sektörün en önemli sorunları CO2 salınımı, enerji tüketimi, atık yönetimi.

Sektörün başlıca oyuncularına baktığımızda hem inovasyon hem sürdürülebilirlik öncelikleri çok net ortaya çıkıyor. Yukarıda bahsi geçen sorunların çözümüne ek olarak ürün kalitesini artırmaya yönelik geliştirmeler, dijital Inovasyon ve süreç iyileştirme amaçlı teknoloji kullanım eğilimi (büyük veri, AI, Endüstri 4.0) öncelikler arasında. Endüstri 4.0 özelinde ise ERP, doküman yönetimi, IOT ve seçilen süreçlerin otomasyonu en çok uygulanan çözümler arasında.

Girişimcilik Ekosistemi ile Etkileşimler

Açık inovasyon ve girişimlerle olan işbirliğine üretim bazlı çağılara destek vererek başlayan oyuncular, zamanla sektörel bazda çağrılar başlatarak (Acciaio 4.0-Steel 4.0, Made in Steel 2019 — Steel on stage) ve hatta hızlandırma programları ve girişimlere özel fonlar kurarak artan ivmeyle devam ediyor:

  • Ekim 2016: CELSA Steel UK, çelik üretimi için en akıllı çözümleri bulmak için beş temada çözümleri arıyor. Bunlar enerji depolama, tedarik zincirinde izlenebilirlik; 3 boyutlu baskı; akıllı çelik ve yan ürünlerin kullanımı.
  • Temmuz 2019: Severstal (11.7Mt), Çelik sektörünü modernize etmek ve girişimlerle Güçlü bağlar kurmak amacıyla başlattıkları SteelTech Accelerator programı ile çelik sektöründe ümit vaat eden inovasyonları desteklemeye yılda 25 milyon dolara vaat ediyor. Programın ana amaçları, maliyetleri düşürmek, yeni ürün, atıkları azaltmak ve işlemek ve dijital platformları sektöre daha etkin bir şekilde entegre etmek. Şirket, özellikle yıkıcı teknolojileri desteklemek için kullanılan bir yatırım fonu olan Severstal Ventures gibi projelerin yanı sıra, çelik ve metalurji sektörlerinde bir dizi yeni işe girişime yılda 25 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor.
  • Şubat 2018, ArcelorMittal, Plug and Play ortaklığıyla girişimlerle çalışmalarını sürdürüyor. Bu ortaklığın amacı, ArcelorMittal’in dijitalleşme, büyük veri ve Endüstri 4.0 alanlarında geliştirdiği ve kullandığı çeşitli inisiyatifleri daha da geliştirmek ve genişletmekken, aynı zamanda yeni malzemeler, mobilite ve diğer gelişen teknolojiler hakkında daha fazla fikir keşfetmek için bir fırsat olarak görüyor.

Sektörde açık inovasyon ve girişimlerle işbirliğinden çelik boruların paketlenmesinden, verimlilik ve güvenlik uygulamalarına, suyun geri dönüşümüne gibi çok spesifik konuların da Endüstri 4.0 ve dijitalleşme gibi genel konularda da faydalanılıyor. 2019 yılında gerçekleşen €25 million pound değerindeki Sunfire (büyük ölçekli ticari projeler için elektroliz ve Power-to-Liquid teknolojisinin sanayileşmesi yoluyla yeşil hidrojen kullanarak yüksek verimli elektrolizörler ve yakıt hücreleri geliştirmekte ve üretmektedir) ve 20 milyon dolar değerindeki Boston Electrometallurgical Corporation (elektrik enjeksiyonuyla erimiş metal yapımı) yatırımları sektördeki enerji ve sürdürürlebilirlik önceliklerini ve girişimlerin bu konudaki potansiyelini kanıtlıyor.

--

--

Workinlot
Workinlot

Written by Workinlot

Workinlot corporate open innovation accelerator / Corporate ecosystem design www.workinlot.com

No responses yet