Şirketler, inovasyon çalışmalarına neden startupları entegre ediyor?
Bizim işimiz startuplar ile kurumsal firmalar arasındaki etkileşimi, anlamlı iş birliklerine dönüştürmek.
Her kültürde startup ile kurumsal firma arasındaki dinamikleri açıklayan bir özdeyiş vardır. Ateş ile barut, Venüs ile Mars vb.
İki farklı yapıyı orta noktada buluşmak yavaşlatmak anlamına gelebilir. Bizim yaklaşımımız, iki tarafın güçlü yönlerini anlayıp birbirlerini nasıl tamamlayabileceklerini tespit etmek.
Bu yazıda startup-kurum iş birliğinde sık karşılaştığımız senaryolardan birini analiz edeceğiz.
- Sektörel deneyime sahip ve B2B (işletmeden-işletmeye) değer önerisi sunan girişimci, anlamlı bir problemi tespit eder.
- Sorunun ne olduğunu bildiğinizde, çare bulma süreci başlar.
- Çözüm-Problem Uyumu’nu bulmak ustalık istese de, doğru deneyim ve planlamayla eninde sonunda başarılır.
- Ürün-Pazar Uyumu’nu bulmak ise, çok sayıda şirketin çözüm için para harcamaya hazır olduğu anlamına gelir.
Altta yatan karar alma kriterleri, örtülü karar alıcılar, kullanılan mevcut araçları değiştirme maliyetleri, entegrasyon zorunlulukları gibi bir çok dış etkeni unutmamak lazım.
Keşke girişimcinin, şirketin içinde bir casusu olsaydı…
Tüm inovatif şirketler, bir tür fikir toplama, seçme ve uygulama sürecine sahip.
Bazen talep/ şikayet kutusu kadar basit, bazense kurum içi girişimcilik kuluçkası kadar kapsamlı.
Çalışanlar, iş süreçlerini iyileştirebilecek, maliyetleri azaltabilecek ve yeni gelirler yaratabilecek fikir & projelerini sunuyor. Şirkete ve sektöre dair kapsamlı bilgileri olan işgücü, şirketi için çalışan bir “casus” gibi…
Ancak çalışanların kurumsal iş süreçleri ve sorumlulukları var ve görevleri şirketlerinin süreçleri ve yönetişimi ile tanımlı ve kısıtlı. Nereye bakarsanız bakın bu kişiler önce çalışan sonra kurum içi girişimcidir.
Geliştirdikleri fikirlerin uygulanmasında mükemmel birer danışman, mentör veya yönetici olabilirler. Ancak fiili uygulama için gerekli kaynaklardan yoksundurlar.
İşte tam bu noktada, kurum ve startup’ın farklı dinamiklerini, lehimize kullanma şansı da doğuyor..
Şirket know-how’a, girişimci ise çalışma çevikliğine sahip.
Bütün projelerimizde başlangıçta kurumsal iş ortaklarımızla bir kapsam çizeriz. Yani bir dizi içgörüyü, çeşitli odaklanma alanlarına ayırmakla başlıyoruz.
Kullandığımız içgörüler; şirket strateji raporları, global sektör trendleri, global vaka çalışmaları ve şirketin halihazırda üzerinde çalıştığı Ar-Ge ve dijital dönüşüm projeleri gibi uzun bir listeden oluşuyor.
Kurumsal fikir havuzu, işimizi destekleyen bir araç.
Çok iyi bir içgörü sağlamasının yanı sıra inovasyon fırsatlarıyla dolu. Aynı zamanda bu aracı kullanan kişiler bize, kurum içerisinde inovasyon projesinde yer alması gereken doğru adayları işaret ediyor.
Gerçekleştirmek istediğiniz bir dizi projeniz varsa, uygulamayı tümden veya kısmen dış kaynak kullanımıyla yaptırıp yaptıramayacağınızı kendinize sorun.
Dış dünyanın size neler sunabileceğinden emin değilseniz bizi arayın.
Atilla Erel ve Baran Korkut, Nisan 2022, İstanbul ve Dubai